Blandt Münsterländerfolk i USA

Nordamerikansk Münsterländer Klubs konference 2012

Tidlig på sommeren 2011 tikkede en forespørgsel ind på min mail. Afsenderen var Mark Bulvanoski, New York og den lød på, om jeg kunne tænke mig at deltage, som gæstetaler på Nordamerikansk Münsterländerklubs årlige konference sidste weekend i April i Pennsylvania (den blev dog senere flyttet til New York Upstate). Det lød jo fedt. Hvad mon de ville have mig til at tale om? Jeg tjekkede som det første min kalender, hvor jeg kunne konstatere at, der skulle min yngste datter konfirmeres. Jeg måtte så meddele Mark, som jeg kender, da jeg har solgt ham en hvalp, at jeg desværre var forhindret p.g.a datoen.

Der gik en uge inden jeg hørte noget igen. Vi flytter konferencen en uge lød svaret. Okay det måtte jeg nok sige.

De ville gerne have mig til at fortælle noget om det tyske prøvesystem og lidt om det internationale samarbejde.

Det var måske ikke lige det jeg havde håbet på. Godt nok kender jeg det tyske prøvesystem rimeligt, men ligefrem at holde foredrag om det… og det internationale samarbejde, det havde jeg kun minimalt kendskab til (det kom jo til, at ændre sig markant senere, med min intrædelse i KLM-I Zuchtkommission, som danske avlsvejleder). Jeg meddelte Mark at, ovenstående emner nok bedre passede til Henrik Raae A. og hvis jeg skulle tale om noget tysk, skulle det være de tyske blodlinjer, her var jeg helt anderledes på hjemmebane.

Der blev spurgt til Henriks E- mailadresse. Tænk jeg havde lige givet min invitation til en USA tur væk!

Der gik nu lidt tid med skriveri frem og tilbage. Jeg var lidt bindeleddet i det her og var som regel minimum cc på. Så kom der en mail, hvor der stod at, de gerne ville se os begge og vi skulle fortælle dem om de før nævnte emner!

Henrik og jeg ville få en stor del af vores rejseudgifter dækket (flybillet og lejebil). Vi ville blive indkvarteret privat og der var plads til vores familier.

Det var næsten ikke til at få armene ned. Det stod desværre hurtigt klart at, min familie var nød til at melde fra p.g.a. flere sammenfaldne ting.

To danskere skulle nu til USA og fortælle noget om tyske prøver og blodlinjer! Det må jo da være det mest sandsynlige i denne verden.

Efteråret kom og de mørke aftener, mindede mig om , det nok var tiden at, begynde på det foredrag. Som jeg sad der og grublede over hvordan jeg fik en gang snakken stamtavler, linjer og måske nogle resultater til at lyde spændende, fik jeg pludselig en idé.

En solskinshistorie fra det virkelige liv. En succes, for hovedpartens vegne, byggende på linjer fra Nordrhein Westfalen.  John og Heikis danmarksmesterskab! Her kunne jeg fortælle amerikanerne en historie om de tyske hunde, de gerne ville høre om og som vi havde fået til at passe ind i vores kram.

Jeg kontaktede for god ordens skyld John, for at høre om det var OK, hvilket det var, hvad jeg jo nok også regnede med.

Så jeg gik i gang med at skrive, først på dansk, så på engelsk. Jeg gik 25- 30 år tilbage i tiden, startende med Ingo vom Rehwinkel og Heiko von Ottenstein. Senere støder Utz von der Amselweide til og ud fra de tre hanhunde, kan man så med John og Heiki i den anden ende, fortælle en væsentlig sjovere historie med alle de i mellemtiden involverede hunde. Vise stamtavler. Vise billeder. Fortælle detaljer om hundene. En af de historier jeg altid holder af at, fortælle er Heinz Amshoves fuldbrugsprøve med Olex vom Heeker Eichengrund, hvor Heinz stillede på Olex´s 1 års fødselsdag og nærmest blev hånet herfor. Ingen hånede næste dag, da han med sin første præmie oven i købet skulle op og hente pokalen for prøvens bedste hund. Vel og mærke en mix prøve med ruhår og korthår.

En anden historie som jeg ofte fortæller i disse sammenhænge, var da unge Lux von der Innleit´n skulle trænes på harespor op til en prøve.  Af mangel på bedre blev han sat på et rævespor, da Mikkel nu alligevel sprang over vejen, der foran bilen og ind i en majsmark. Lux var væk i 20 minutter, men havde ikke helt forstået at, han kun skulle følge sporet, så han bragte Mikkel, der ikke længere var i live, til sin noget overraskede og sikkert stolte ejer

 

Det blev forår. Tiden nærmede sig. Først holdt vi konfirmation. Næste dag skulle jeg rejse. Første over til Anita og Henrik for en overnatning. Næste morgen gik turen så til Kastrup. Henrik med familie og jeg.

Vi mellemlandede i Paris og fra Paris og til New York fik vi altså os en ekstra oplevelse. En flyvetur i Airbus 380 med plads til 800 passagerer. Verdens største passagerfly og den er STOR!

Landet i J.F. Kennedy Airport (den er også stor) gennem sikkerhedstjek og afhøring, ventede Mark Bulvanoski på os, ude på den anden side. Fra lufthavnsmetroen gik det videre med undergrundsbanen og her sted vi først op fra, da vi var på Manhattan, hvor vi skulle tilbringe første nat i en lejlighed på 8 east street.

Jeg må med det samme indrømme, når man ikke har været der før og når man kommer så langt ude fra bøhlandet, som Illebølle på Langeland nu engang er. Så tager man altså lige en dyb indånding, når man stiger op på gaden der. Hold da op! Første tanke var nok, hvordan overlever jeg her. Jeg må så sige, efter en time havde jeg begyndt at lure,  der alligevel var lidt system i tingen og jeg er ellers godt nok ikke til storbyer, men sikken en fed by!

Masser af små hyggelige butikker og spisesteder. Utrolig flinke og hjælpsomme mennesker alle vegne og det vil jeg med det samme fremhæve, for det gjaldt hele ture. Aldrig har jeg mødt så udadvendt og hjælpsomt et folk som amerikanerne. Det har gjort stort indtryk på mig.

Næste dag gik turen videre til Livingston Manor, som ligger godt 3 timers kørsel nordpå i et dejligt bjergområde. Her skulle vi have en overnatning, inden turen gik det sidste stykke op. Jeg var dog blevet lovet en lille rundtur på Manhattan, da jeg ikke lige som de andre, kom tilbage til lejligheden efter konferencen. Jeg var nød til hjem på arbejde.

Som lovet fik jeg/ vi set lidt af China Town, gået på Broadway og så mit højeste ønske, Ground Zero.  Til det sidste må jeg nok sige, her føles godt nok historiens vingesus.

New York forbindes for det meste med N.Y. City, men når man kommer uden for denne, tegner der sig en stat med en utrolig smuk og vildtrig natur. Vores tur op til Whispering Pines Hideaway, Lyons,  hvor konferencen afholdes bragte os første gennem et område som mindede en del om Harzen, så kørte vi længe i en natur, der kunne være Sveriges for til sidst, da vi kom op syd for Ontariosøen lignede det næsten Fyn.

Næste stop blev vores overnatningskvarter i forbindelse med konferencen, som lå 3 kvarters kørsel der fra. Overnatningen var lig med John Barkees særdeles hyggelige hjem, i skønne natur omgivelser med søer, små skove, forholdsvis små marker (og vinmarker), levende hegn og moser. Vi var med ude og træne hund i en mose og en af hundene bragte en død sumpskildpadde. Der løb vilde kalkuner rundt mange steder og white tailhjorte i et antal, som lignede dåvildt tætheden hjemme på Langeland. Gæs, ræve og stinkdyr.

Første aften hos John mødte flere af bestyrelsesmedlemmerne op og vi havde en rigtig hyggelig grillaften. Det der med barbecue, det kan de altså.

Næste morgen gik turen til Whispering Pines, en farm hvor man kunne gå på fasanjagt, skyde lerduer, køre 4 hjulstrækker i skovene og afholde møder og den slags. Meget ideelt for en konference.

Ud over vores foredrag, var der hen af vejet puttet mere på vores program. Vi skulle nu instruere i hvalpemotivation, apportdressur og sweisstræning på flere stadier. Det var også helt fint med os og selvfølgelig, når de havde inviteret os så langt væk fra, skulle de da have al den input vi kunne bidrage med.

Programmet , som vi dog fik lov at gradbøje lidt:

FRIDAY, May 4

12:30-4:00 PM- Puppy Foundation Seminar- Henrik Anderson and Palle Jorgensen will present how they approach training for testing in Denmark. The JGHV VJP and HZP tests will be discussed, and training methods will be demonstrated to aid members in understanding and preparing for the German tests.

4-6 PM- Palle Jorgensen will discuss German breeding lines.

6-7 PM- Social Hour

7-8 PM- Dinner

8 PM- Bird Derby Calcutta and SMCNA Annual Awards Presentation

Saturday, May 5

8 AM-Noon- Bird Derby

9-10:30 AM- Seminar on Evaluating Puppy Conformation

10:30-Noon- Seminar “Non-forced Retrieving for Pups” presented by Palle Jorgensen. 

Noon- 1 PM- Lunch

1-6 PM- Bird Derby

1-3 PM- Blood Tracking Seminar- Introduction to basic tracking for young pups/ Introduction to blood tracking for older  pups and adult dogs presented by Palle Jorgensen.

3-5 PM- Henrik Anderson presentation on Denmark’s transition to the JGHV German Testing System. Discussion of it’s  use as a breeding tool, review of the VJP, HZP, and VGP, the test’s logistics, and training perspectives. Time will  be allowed for Member’s questions.

5-6 PM- Social Hour

6-7 PM- SMCNA Annual Banquet

7 PM- Bird Derby Awards and Annual Auction*

items-large or small, including hunting trips, hunting gear, training equipment, or anything you think a SMCNA member  would enjoy!

Sunday, May 6

7:30-9 AM- Overnight Blood Tracking Seminar presented by Henrik Anderson and Palle Jorgensen/ Also continuation of  Same Day Blood Tracking for those interested.

9-10:30 AM- SMCNA Annual Members’ Meeting

10:30-Noon- Continuation of Henrik and Palle’s training seminar.

Noon-1 PM- Lunch

1-3 PM- Conformation Show Seminar- Members will receive training in presenting their dog for coat and conformation

evaluation. Judges-in-Training will practice judging.

3-5 PM-Review of any seminar session and training assistance as requested by attendees.

5 PM-Close of Conference

 

Som det kan ses, var vi næsten på hver dag fra morgen til aften og det samtidig med at, alt naturligvis foregik på engelsk og så med en gang jetlag, der kun meget langsomt fortog sig. På et tidspunkt hver aften slog hjernen simpelthen på stand by og man faldt næsten bevidstløs om på sengen, blot for at vågne 4 timer senere, da kroppen ikke kunne finde ud af hvad tid på døgnet det var.

Jeg vil lige kommentere på deres Bird Derby, som vel mest er at, sammenligne med en mellemting mellem en vinderklasse og en hubertusprøve.

Hundene slippes enkeltvis. Hver hund har 20 min. til at finde 5 fugle (i dette tilfælde rødhøns), som sættes ud umiddelbart før hvert slip, samme sted hver gang og tage stand for dem. Føreren som selv skyder, hvis han ikke ønsker en anden til det, rejser fuglen som hunden har udpeget for ham. Hunden skal forholde sig roligt i skuddet og apportere på kommando.

Hundens arbejde, skydning og ekvipagens helhedsindtryk som sådan tæller sammen med den tid der er brugt på de 5  fugle. Den der har flest point vinder prøven. Dagens nr. 1 og 2 var tyske importer og nr. 3  med pointlighed med nr. 2 blot en smule langsommere var en dansk import. Der var knapt 20 hunde til start. Dagen før kunne man spille på resultatet og vinderen fik sig et rimeligt tilskud til rejsen hjem.

Der var flere af hundeførerne der synes at vi danskere skulle have lov at, more os lidt, så vi fik lov at fælde fugl over deres hunde. Af hensyn til Henrik, vil jeg ikke komme nærmere ind på den indbyrdes skydekonkurrence. 🙂

Alt i alt kunne vi nok se at, deres hunde var vandt til at, jage hønsefugle. Ud over dette Bird Derby afholder amerikanerne VJP, HZP og VGP som de har taget til sig fra Tyskland.

Vores indsatss på konferencen, lod der til at være udbredt tilfredshed med. Jeg har heller aldrig været udsat for at et par dressurtips kunne udløse tak med håndgivning, men så har man prøvet det også og det viser igen noget om amerikanernes måde at omgås hinanden på. Jeg hørte en af deltagerne sige til en anden at, der var for lidt danskere i USA. Det tror jeg skulle tages som et komplement.

Søndag da konferencen var slut, besluttede vi os for at køre op og se Niagara Falls, da der var mindre end 2 timers kørsel og vi måtte se disse vandfald, når vi nu var i dette hjørne af landet. Vi havde hørt hjemmefra de er flottest fra den canadiske side, ja så var vi jo nød til ind i Canada. Her fik vi også indtaget aftensmaden, før vi returnerede til Johns hus.

Vi blev et par dage hos John og hvilede ud og nød det dejlige område. Vi fik handlet lidt tøj og sko til helt uhørte lave priser. Her stødte vi igen på amerikanernes store hjælpsomhed. Hvis de ikke lige havde, hvad vi skulle bruge i butikken, gik de straks på nettet og fandt nærmeste butik, der havde varen og udskrev en adresse til GPSén, så det nemt kunne findes.

Turen gik tilbage til N. Y. City. For mit vedkomne fordi  jeg skulle til lufthavnen. For de andres fordi de skulle holde en uges ferie mere, med udgangspunkt fra lejligheden på Manhattan.

Med en mellemlanding i Amsterdam ankom jeg planmæssigt til Kastrup. Jeg konstaterede at, der lige var ved at gå et tog og jeg fik købt en billet i automaten. Nu må jeg indrømme, der går nok 10 år imellem jeg kører med tog, så der er som regel fundet på noget nyt fra gang til gang, eller jeg kan i hvert fald ikke huske hvordan det lige gik til sidst. På vej op ad trappen fik jeg læst på billetten , den skulle stemples på perronen inden afgang. Oppe på perronen kiggede jeg mig omkring og tænkte, gad da vist? Så fik jeg øje på en mand der stod og stak sin billet ind i en lille gul kasse. Selv om jeg nok allerede havde regnet ud, det var der den skulle stemples, var jeg jo blevet vandt til amerikanernes hjælpsomhed, når vi skulle købe billetter til undergrundsbanen, så jeg spurgte venligt manden om det var der den skulle stemples. Han kiggede på mig, som om jeg ikke var rigtig klog, vendte sig og gik uden et ord. Jeg kunne hermed konstatere, jeg var hjemme igen.

Jeg satte mig ind i toget og glædede mig til at gense familien.

 

Palle Jørgensen

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.04 | 01:05

Hei Palle. Hilsner fra Norge. For noen herlige valper! Vi kjenner godt ditt avlsarbeid da vi hadde Arja fra hun var 4 år og videre. For en fantastisk hund!

...
09.12 | 20:52

Hej Kurt

Jeg regner ikke med, at have hvalpe allerede der, men du kan finde hvalpelisten for Münsterländere på dmk-online.dk Den opdateres løbende VH Palle

...
09.12 | 20:39

hejjeg søger en tævehvalp til påske 2016 mørkhvid ikke skimlet.

...
07.11 | 16:22

Hej Flemming
Tak for din henvendelse. Jeg planlægger først hvalpe til foråret 2016. Hvis du ikke kan vente på det, finder du hvalpelisten på DMK´s hjemmeside.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE